Pisyar köprüsü yok olmak üzere

Batman’ın Kozluk ilçesinde Artuklular döneminden kalma tarihi Pisyar köprüsü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi İpek yolunun geçmişteki önemli geçiş güzergâhlarından biri olan Pisyar köprüsü, kaderine terk edilmiş durumda.

Gündem Yayın: 26 September 2017 - Tuesday - Güncelleme: 26.09.2017 16:54:05
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

“KÜLTÜREL MİRASLARA SAHİP ÇIKILSIN”

Batman’ın Kozluk ilçesi Alıçlı (Norşen) köyü Garzan Çayı üzerinde inşa edilen Pisyar Köprüsü, geçmişte kervanların Garzan Çayı’nın Doğu’sundan Batı’sına geçmeleri için kesme taşlarla yapılmış bir geçiş güzergâhı görevini görüyordu. Tarihi Pisyar Köprüsünün terk edilmesinin ve define avcılarının kaçak yollarla köprüde kazı yaparak tahribat oluşturmasının kabul edilemez olduğunu belirten vatandaşlar, bu durumun tarihe saygısızlık olduğunu ifade ediyorlar. Pisyar Köprüsünün Kozluk ilçesinde 3 kilometre uzaklıkta olan Alıçlı (Norşen) köyü Garzan Çayı üzerine kurulu olduğunu belirten Araştırmacı-Eğitimci Çetin Doyar, daha önce arkeologlar tarafından yapılan araştırmalarda tarihinin M.Ö 637 olduğu, M.S 1236 yılına tekabül ettiğinin öğrenildiğini söyledi. Köprünün ayakta kalan her iki tarafında da kabartmalı fil figürlerinin olduğunu aktaran Doyar, “Bu köprü çok güzel bir kültürel mirasa sahip. Doğu ve Güneydoğu’daki kültürel miraslara sahip çıkılmadığı gibi bu köprü de yıkılmak üzere. Kültür Bakanlığımızın buna bir el atmasını istiyoruz. Bu tarihi ve kültürel miraslarımız birer birer yok olmak üzeredir. Demek istediğimiz şudur ki; kültürel miraslarımıza sahip çıkılsın. Bunun eski siluetine uygun olarak yapılmasını yetkililerden istiyoruz” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.