MISIR EKİMİ SU KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR
Dicle Elektrik ve uzmanlar uyarıyor, "Plansız sulama enerji ve su kaynaklarını tehdit ediyor"

Güneydoğu’da yaşanan kuraklık tehlikesine karşı uyarılar peş peşe geliyor. Dicle Elektrik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen bölgede yapılan bilinçsiz mısır ekimlerinin hem su kaynaklarını hem de enerji altyapısını tehdit ettiğini duyurdu. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ise su krizinin daha da büyümemesi için “ekim nöbeti sistemlerinin güncellenmesi” ve daha az su tüketen ürünlere geçilmesi gerektiğini söyledi.
Yağışlar yüzde 60 azaldı, tarlalar sürülmeden bırakıldı
Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, mısır gibi su tüketimi yüksek ürünlerin ikinci ürün olarak ekilmeye devam edilmesinin, enerji şebekesi üzerinde ağır bir yük oluşturduğu belirtildi. Kurum, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de yapılan plansız sulamaların, hem yer altı sularında hem de elektrik altyapısında ciddi baskı yarattığını kaydetti.Kuraklık uyarılarına destek veren Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye genelinde yağışlarda yüzde 40 ila 60 arasında azalma yaşandığını, GAP bölgesinde bu oranın yüzde 55-60 seviyelerinde olduğunu söyledi. Bu yıl birçok çiftçinin kuruya ektiği mercimek ve arpayı biçmeden sürdüğünü belirten Öztürkmen, “Bu hem ekonomik hem de sosyal bir kriz anlamına geliyor” dedi.Sadece kuru tarım alanları değil, sulu tarım yapılan bölgelerde de baraj ve kuyuların hızla su kaybettiğine dikkat çeken Öztürkmen, Atatürk Barajı gibi stratejik rezervlerin seviyelerinde ciddi düşüş yaşandığını vurguladı. Bu durumun ilerleyen dönemde sulu tarım alanlarında da ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. İklim değişikliğiyle birlikte daha büyük kuraklıkların yaşanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Öztürkmen, “Su bütçesinin çok daha dikkatli planlanması gerekiyor. Gelecek yıl bu yılkinden daha kurak geçebilir. Mısır desteğinin kaldırıldığı ilçelere yenileri eklenebilir” diye konuştu. GAP bölgesi için ekim nöbeti sistemlerinin acilen güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, doğal dengeyi gözeten, modern ve az su tüketen tarım uygulamalarına geçilmesi çağrısında bulundu: “Ağaç ve orman varlıklarının korunması su bütçemiz için kritik. Modern sulama sistemleri de suyu verimli kullanmamıza yardımcı olacaktır.”
Dicle Elektrik: “Plansız ekim enerji krizine yol açabilir”
Dicle Elektrik, bölgedeki elektrik kesintilerinin önüne geçmek için tarımsal üretim planlamasına tam uyum çağrısı yaptı. Açıklamada, “Yüksek su tüketen ürünlerin plansız ekimi, sadece su değil, enerji krizine de yol açabilir. Elektrik borcunu ödemeyen çiftçilerin bağlantıları kesilecektir” denildi. Şirket ayrıca, 2013’ten bu yana sadece Şanlıurfa’da 14 milyar TL’yi aşan altyapı yatırımı yaptığını, bu rakamın 2025 yılı sonuna kadar 17 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Dicle Elektrik, bu yatırımların sürdürülebilir olması için tarımsal planlamaya hassasiyetle uyulması gerektiğini vurguladı.