‘SAĞLIK KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ’

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Sağlık Yayın: 04 Eylül 2022 - Pazar - Güncelleme: 04.09.2022 12:57:15
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Canpolat, “Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bu yıl Halk Sağlığı etkinlikleri için ‘Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler’ teması etkinlik boyunca işlenecektir. Bugün ülkemizde ve dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar; kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarıdır. Bağlı olduğunuz aile hekimleri kendilerine kayıtlı olan obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalara, yaşlı bireylere ve sağlıklı bireylere dair listelerden tarama ve izlem işlemlerini yapmaktadır. 18 yaş ve üstünde bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez, kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir. 40 yaş ve üstündeki bireylerin aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan şekerini ölçtürmesi gerekmektedir. Kan şekeri yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan şekeri ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir” dedi.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altında olması için aile hekimi tedavi planı yaparak takibini sağladığını belirterek,  “İhtiyaç duyduğu durumlarda uzman hekime de sevk edebilmektedir. Aile Hekiminiz, kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, tütün ve tütün mamullerinden uzak durma, alkol bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinde çalışan diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi ilgili sağlık profesyonellerinden destek alınmasını sağlamaktadır. Hastalar E-nabızda kendi tedavi planını görebilmekte ve evde ölçtüğünüz kan basıncı değerlerinizi sisteme ekleyebilmektedir” diye konuştu.

Kronik hastalıklarda tarama ve izlemlerin hayati önem taşıdığını ifade eden Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, “65 yaş ve üstündeki yaşlı bireylerimiz yılda en az bir kez genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için aile hekimine başvurabilir. Aile hekimi muayeneyi yaparak ihtiyaç duyulan laboratuvar testlerini ister. Bireyin genel sağlık durumu incelenirken günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme, zihinsel faaliyetleri gerçekleştirme ve beslenme durumu da değerlendirilmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçlar da aile hekimi tarafından gözden geçirilmektedir. Aile Hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun (komplikasyon) yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir. Vatandaşlarımızın rutin sağlık kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Kronik hastalıkların önceden tespit edilmesi, koruyucu sağlık hizmetleri açısından hayati önem arz etmektedir. Bu vesileyle herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.