‘OHAL KOMİSYONU LAĞVEDİLMELİ’

KESK Batman Şubeler Platformu, KHK ile yapılan ihraçların incelendiği OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Gündem Yayın: 28 Aralık 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 28.12.2020 11:09:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

KESK Batman Şubeler Platformu, KHK ile yapılan ihraçların incelendiği OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan SES Şube Başkanı Deniz Topkan, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun derhal lağvedilmesi gerektiğini belirtti. Komisyonun kendisini yasaların üzerinde gördüğünü ifade eden Topkan, “Komisyon 2 Ekim 2020 tarihli açıklamasında tüm başvuruların yüzde 87’sini karara bağladığını ifade etmektedir. Ancak KESK’lilerin dosyalarının (4267 ihraç dosyası) sadece yüzde 38’i karara bağlanmış, yüzde 62’si ise 4 yıldır hala karara bağlanmayı beklemektedir! Komisyonun son aylarda çok bariz şekilde oldukça az sayıda dosyayı karara bağlaması ise manidardır ve iktidardan buna dair talimat aldığı şeklinde yorumlanmaktadır. Bu konuda her gün yeni bir kanıt da ortaya çıkmaktadır. Son ve önemli örneğini iki gün önce Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca açıklamıştır. Sayın Biçer Karaca, görüşmede Komisyon Başkanının, ‘OHAL İnceleme Komisyonunun kuruluş kanunu gereği yargı kararları bizi bağlamaz, komisyon idari karar verir. Mahkemelerden daha geniş araştırma ve soruşturma yapma yetkimiz var ve biz bu yetkiyi sonuna kadar kullanacağız. Haklarında hiçbir delil bulunmaz ise kurum görüşü istenecek, gelen kurum görüşlerine göre de görevlerine iade edilip edilmeyeceğine ilişkin karar vereceğiz’ dediğini belirtmiştir. Dolaysıyla hukuki niteliği bu kadar tartışmalı olan OHAL Komisyonu’nun, hala görevini sürdürüyor olması gerek anayasamız ve gerekse de uluslararası hukuk açısından suçtur, hukuk tanımamazlıkta ısrardır. Bu nedenle buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalıdır” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.