MOR REYHAN YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Her geçen gün yaygınlaşan mor reyhan, değeri arttıkça üreticisinin de yüzünü güldürüyor.

Yaşam Yayın: 15 Eylül 2022 - Perşembe - Güncelleme: 15.09.2022 13:19:16
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman'da ektiği mor reyhanı Türkiye'nin birçok iline satan çiftçi Hıznı Yılmaz, destek verildiği taktirde işi daha da büyüteceklerini söyledi.

BATMAN'DAN BÖLGEYE

Batman'dan yıllarca Karadeniz bölgesinde fındık toplamaya giden daha sonra reyhan ekmeye başlayan Batmanlı çiftçi Hızni Yılmaz, bir çok aromatik değere sahip olan mor reyhanı Türkiye'nin birçok iline göndererek geçimini sağlıyor. Bu sene girdi maliyetleri yüzünden kazançlarının azaldığını belirten çiftçi Yılmaz, “Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerinden dolayı zor günler geçirdik. Ancak Karadeniz illerine gidip fındık toplayacağımıza icar ettiğimiz topraklarda daha verimli olmak için çaba harcıyoruz'' dedi. Tarlada kopardıkları reyhanları gölgeliklerde kuruyana kadar beklettiklerini söyleyen çiftçi Yılmaz , “Reyhanları kuruttuktan sonra da satmak üzere Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Siirt, Van gibi Türkiye'nin birçok iline kargo ile gönderiyoruz. 10 dönüm reyhan tarlamızı kardeşimle beraber ektik. Yıllarca Karadeniz bölgesinde fıstık hasadına gidiyorduk. Batman’da yıllarca tütün ve pamuk ektikten sonra reyhan etmeye başladık. 2014 yılından beri Batman'ın farklı bölgelerinde reyhan ekiyoruz. Reyhan ekmeden öce pamuk ve tütün ekiyorduk. Devlet tütün ve pamuğa kota uygulayınca reyhan ekimine başladık. Kardeşlerim beraber kendi emeğimiz ile çalışıyoruz. Reyhanları 15 Mayıs'ta tarlada ekmeye başladık. Sabah saat 04.00-05.00 gibi ailece tarlaya gelip kesimlerimizi yapıyoruz. Kesim yaptıktan sonra çuvallara bırakıp gölgede kurutmaya götürüyoruz. Tarladan yaklaşık 5 aile ekmek kazanıyor. Ailece gelip hasat yapıyoruz. Yoğun günlerde günlüğü 250 liradan işçi çalıştırıyoruz. Devlet tarafından destek gördüğümüz taktirde daha da verimli olmaya çalışacağız'' diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.