Milletvekili Tiryaki'den araştırma önergesi

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Sincan 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevleri başta olmak üzere Türkiye’de 13 adet bulunan bütün Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili TBMM’ye bir araştırma önergesi sundu.

Gündem Yayın: 07 Eylül 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 07.09.2022 15:38:01
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

HDP. Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki  verdiği soru önergesinde , ''Yüksek Güvenlikli Hapishaneler faaliyete başladığından bu yana birçok bölgede çeşitli hak ihlalleri ile gündeme gelmiştir. Meydana gelen hak ihlallerinin bir kısmının genel hapishane ve kapatılma alanlarında gerçekleşen ihlallerle ortaklaştığı görülmekle birlikte, bir kısmı ise yüksek güvenlikli hapishanelerde hâkim olan özel bir infaz politikasına işaret etmektedir. Mahpus beyanları değerlendirildiğinde; Sincan Yüksek Güvenlikli Hapishanelerindeki uygulamaların 1987 Avrupa Cezaevi Standart Kuralları’na aykırı olduğu ortadadır. Standart Kuralları’nın 1. Maddesinde; "Hürriyetten yoksunluk, insana saygıyı sağlayıcı maddi ve manevi koşullarda ve bu kurallara uygunluk içerisinde gerçekleştirilecektir." denilmektedir. Kişinin özgürlüğünden mahrum bırakılması zaten bir cezalandırma olduğu için ayrıca tutulma koşulları ile ikinci kez cezalandırmaya maruz bırakılması açıkça yasaklanmıştır.Türkiye’de neredeyse hapishanelerin tamamında sportif, kültürel ve sosyal faaliyetler engellenerek mahpuslar sosyal izolasyona tabi tutulmaktadır. Nitekim Sincan Yüksek Güvenlikli Hapishanelerinde karşılaşılan uygulamalar da bunun bir parçasıdır. Bu uygulamaların hukuki dayanağının olmadığı ve keyfi uygulamalara dayandığı açıktır. Ancak en önemlisi Sincan Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde sosyal izolasyona duyusal izolasyonun eşlik etmesidir. Yüksek Güvenlikli Hapishanelerin genelinde karşılaşılan fiili tecrit hali Sincan Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde uygulama haline gelmiştir. Evrensel modern ceza hukukunun özü, tarihsel ilerlemeyle birlikte gelişen demokratik hukuk devletlerinde insanlık onurunu zedeleyen ilkel pratiklerden ve yöntemlerden kopuş olmuştur. Tarih boyunca çeşitli yer ve zamanlarda uygulanan insanlık dışı infaz ve cezalandırma usullerini reddederek bireysel ve toplumsal adalet duygusunu zedelemeden yeni bir infaz rejiminin tesisi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması TBMM’nin yükümlülüğüdür.'' ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.