KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ VURDU

Geçen yıla oranla yağışların yüzde 50’den fazla azaldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin çiftçileri büyük zarar gördü.

Gündem Yayın: 09 Haziran 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 09.06.2021 12:11:29
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

ÇİFTÇİLER KURAKLIK NEDENİYLE BÜYÜK ZARARDA 

Van’ın yaklaşık 4 milyona yakın hayvanı besleyen yaylalarının olduğuna vurgu yapan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, “Van’da 3 milyondan fazla küçükbaş, 197 bin büyükbaş hayvanın yanında; Batman, Cizre ve Siirt tarafından gelen 150 ila 200 bin civarında hayvan var. 4 milyona yakın hayvanı besleyen yaylalarımız var. Onlar da kurumak üzeredir. Çiftçinin mazot, gübre ve tohuma verdiği para boşa gitti. Ayrıca hayvansal alanda da yem desteği yapılması gerekir. Geçmiş yıllarda ilimizde kuraklık olduğu zaman Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ucuz saman veya kaba yem geliyordu. Bu sene orada da kuraklık var. Tek yapılacak şey, devletin bu sene çiftçilere yardımcı olmasıdır. Yoksa hem tarım hem hayvancılık biter” diye konuştu. Korona virüs sürecinde tarımın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Özgökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk insan, ilk çiftçidir. O zamandan beri tarım önemlidir. Virüs sürecinde sağlık kadar tarım da önemli oldu. Pandemi sürecinde ibadet yerleri, okullar, fabrikalar hatta meclis bile kapandı ama çiftçi tarımdan, üretimden vazgeçmedi. Eğer biz soframızda oturabiliyorsak, istediğimiz bir şeyi alabiliyorsak bunu çiftçilerimize borçluyuz. Bu nedenle devletin pandemi sürecinde diğer tüm sektörlere sağladığı desteği çiftçiye de vermesini istiyoruz.”

“ŞİMDİ BİR DAMLA SU YOK”

Batman’dan örnek çiftçi olarak Van’a getirildiğini aktaran Selahattin Yaşar isimli üretici, “30 yıldan beri bizzat mısır ekimi yapıyorum. Geçen yıl Edremit ilçesinin Köklü Mahallesinde bin 150 dönümde mısır ekimi yaptım. Bu yıl Edremit’te 700 dönüme mısır, gerisine de yeşil mercimek ektim. Kalecik Mahallesinde de arazileri tutmadan önce DSİ’den su sıkıntısının olup olmadığını sordum. Burada su sıkıntısı olmadığını söylediler. Bende ona dayanarak bu arazileri tuttum. Şimdi bir damla su yok. Ben bütün masrafımı yapmışım, bu saatten sonra geri dönüşü yok. Yine de elimi taşın altına koyuyorum, yetkililerin de elini taşın altına koymaları lazım. Mademki örnek çiftçi olarak getiriyorlar o zaman sahip çıksınlar” dedi.  Yaklaşık bir milyon TL dolayında masraf yaptığını anlatan Yaşar, “Devlete güvenerek burayı ektim. Mısır için su olmazsa olmazımızdır. Ben özellikle iki ürünü dedim. Biz bütün masrafımızı yaptık, şimdi ne yapacağız? Yetkililerden bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 2 bin dönümlük arazide tarım yaptığını belirten Burhan Özgökçe isimli çiftçi de, “Bu sene kuraklıktan dolayı mahsulümüzün hepsi yandı. Burada bir milyona yakın masraf yapmışız. Suyumuz yok. DSİ bize su söz verdi ama suyumuz gelmiyor. Devlet yetkililerinin bize sahip çıkması lazım” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.