KESRA ŞİKEFTA TAMAMEN ÇÖKTÜ

12 Bin yıllık tarihiyle bir çok medeniyete beşiklik eden Hasankeyf'te tarihi bir çok konak ve kalelerin sular altında kalmasından dolayı tamamen yıkıldı.

Gündem Yayın: 01 Aralık 2020 - Salı - Güncelleme: 01.12.2020 14:01:48
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

12 Bin yıllık tarihiyle bir çok medeniyete beşiklik eden Hasankeyf'te tarihi bir çok konak ve kalelerin sular altında kalmasından dolayı tamamen yıkıldı.

KONAK OLARAK KULLANILMIŞTI

Hasankeyf'le birlikte inşa edilen bir çok Kesr (Konak) sular altında kalmasının ardından enerji üretimi ve sezonun kurak geçmesi nedeniyle yeniden gün yüzüne çıktı. Tarihi kent Hasankeyf ile birlikte inşa edilen ve Hasankeyf'i koruma amaçlı adeta birer kale olan civardaki Kesr ve Konaklar binlerce yıla meydan okumuştu. Hasankeyf ve etrafındaki binlerce konak ve kalelerden biri olan Kesra Şikefta (Suçeken) kalesi suların tutulmasıyla geçtiğimiz aylarda tamamen sular altında kalmıştı. Bu yılın kurak geçmesi ve enerji tüketiminden dolayı barajdaki suların çekilmesiyle yeniden baraj havzasındaki yüzlerce tarihi yapı ve yerleşim alanları gün ışığına çıkmıştı. Yüzlerce yıl önce inşa edilen Suçeken köyü konağındaki kale, güvenlik amaçlı kullanıldıktan sonra bölgenin ileri aileleri tarafından konak olarak kullanılmıştı. Hasankeyf Ilısu Veysel Eroğlu Barajındaki su havzasının kısmen Bismil ilçesine kadar uzandığı alanda suların çekilmesi ile bir çok tarihi yapı ve köprülerin ve yolların yeniden gün ışığına çıkması yöredeki yaşayan vatandaşlara da duygulu anlar yaşattı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.