‘İşlerimizde hikmetli davranmalıyız’

"Davet Dili" temasıyla düzenlenen 'Uluslararası 10. Din Görevlileri Sempozyumu'nda konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Basiret ve hikmet dilini dijital dünyaya taşıyamadık” dedi.

Gündem Yayın: 20 Ekim 2019 - Pazar - Güncelleme: 20.10.2019 16:15:54
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

"Davet Dili" temasıyla düzenlenen 'Uluslararası 10. Din Görevlileri Sempozyumu'nda konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Basiret ve hikmet dilini dijital dünyaya taşıyamadık” dedi. İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen sempozyum, 3 ayrı salonda 12 oturum şeklinde, 2 gün devam etti. Sempozyuma; Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra, Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği, İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla  Enver Kılıçarslan, Kudüs eski Müftüsü Mescid-i Aksa Hatibi İkrime Sabri, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, üniversite rektörleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, DİB Cami Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Neşet Bodur ve yurt içi ile yurt dışından din görevlileri ve akademisyen katıldı. Sempozyumda Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez bir konuşma yaptı. İslam’da davet dilinin çok önemli bir konu olduğunu belirten Karadaği, “Ümmetin 3 kavrama ihtiyacı var. Kişinin kendisiyle ve diğerleriyle diyalogda hikmetli davranmaya ihtiyacı var. Davet yaparken de hikmete ihtiyacı var. Hikmet kavramı Kur’an’da en çok kullanılan önemli kavramlardan bir tanesidir. Burada hikmet; doğru akıl, doğru düşünce, doğru kullanıma işaret eder. Hikmetli davranmak, öteki ümmetlerle diyalog kurarken doğru sonuç almak için doğru üslup, metot kullanmayı gerektirir. Hikmet doğru sözü, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru bir şekilde kullanmak ve yerine koymak demektir” diye konuştu.

“SANAL VAİZLER OLUŞTU”

Daha sonra kürsüye gelerek bir konuşma yapan İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, davet dilinin önemine vurgu yaptı. Görmez, “Bu dönemde davetin vasıtaları ve vesileleri o kadar artmıştır ki, zannedilmesin ki bu davetin çok daha önünü açtı. Üzülerek belirteyim aslında radyo televizyon, telefon, internet, sosyal medya vesaire… Bütün bunları davet vesileleri olarak kullanabileceğimiz daveti kolaylaştıran unsurlar değil mi? Ama ben konuda farklı bir kanaate vardım. Bu vesileler artıkça davet daha çok zorlaştı. Basiret ve hikmeti dijital dünyaya taşıyamadık. Bunun için dijital dünyada davet çok zorlaştı. Hatta bu davet İslam davetine zarar vermeye başladı. İslam davetini baltalamaya başladık. Çünkü dijital dünya reklam ve propaganda ile ayakta. Bugün internet üzerinden herkes artık dijital vaaz kürsüleri kurdu. Sanal vaizler oluştu ve davetin bütünlüğü bozuldu, paramparça oldu. İnternet, sosyal medya marifetiyle dünyaya hikmetli basiretli mesaj nasıl verilir bunu bilemedik. Ama o dünya kendine uygun hocalar, âlimler ve vaizler üretti. Bir bilgi kaosu ve yorum anarşisi ile karşı karşıya bütün insanlık. Bizim oturup yeniden İslam daveti nasıl yapılır, bu imkân ve vasıtalar nasıl kullanılır üzerine düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.