‘Her fotoğrafın hikâyesi olmalı’

Fotoğraf sanatı ile ülkenin tarihi, doğal, kültürel ve sosyal zenginliklerinin belgelenmesinin öneminin arttığı günümüzde fotoğraf sanatının genç kuşaklara aşılanmasının gerekliliğine dikkat çeken Batmanlı fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal, çekimler sırasında duygusal hikâyesi olan kareleri okuyucularla paylaştı.

Yaşam Yayın: 28 Haziran 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 28.06.2021 17:34:31
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Fotoğraf sanatı ile ülkenin tarihi, doğal, kültürel ve sosyal zenginliklerinin belgelenmesinin öneminin arttığı günümüzde fotoğraf sanatının genç kuşaklara aşılanmasının gerekliliğine dikkat çeken Batmanlı fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal,  çekimler sırasında duygusal hikâyesi olan kareleri okuyucularla paylaştı.  Kartal, “Bana göre hikâyesi olan her fotoğraf şanslı bir fotoğraftır. Çektiğiniz fotoğrafa baktığınızda kimseyi götüremezseniz bile, en azından sizi o ana, o anı yaşar gibi götürmeli.  Bazı fotoğrafçı arkadaşlar, tamamen günbatımı fotoğrafına veya manzara fotoğrafına odaklanıp bu alanda müthiş estetik fotoğraflar çıkarabiliyorlar. Bazı arkadaşlar, sokakta yürürken hikâye yakalamayı çok seviyor ve bunun üzerine tarzı oturuyor, bu alanda çok iyi ürünler veriyorlar. Her fotoğrafın bir hikâyesi olmalı.

DOĞUM SIRASINDA ANNELERİ ÖLEN KUZU VE ÇOCUK

Doğum sırasında ölen koyunun yavrusu, kendilerini hayata döndüren kadının bir an olsun peşinden ayrılmıyor. Kuzularına adeta bir bebeğe bakar gibi bakan ve ineklerinden sağdığı sütle besleyen kadın kuzulara şampuanla banyo yaptırıp uyutuyor. Fotoğraftaki ikinci hikâye ise ise fotoğrafı daha da değerli kılıyor. Aynı kare içinde olan ve kuzuya verilen sütten payını alan  küçük çocuk ise annesi doğum sırasında vefat etmiş. Yani hem kuzunun hem de çocuğun anneleri doğum sırasında ölmüş. Kaderleri acı ve aynı kaderi paylaşıyorlar.

YAŞAM VE ÖLÜM SAVAŞI

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan inci kefallerinin üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara akın eden, önüne çıkan engelleri adeta uçarak aşamaya çalışan inci kefallerinin zorlu yolculuğu sırasında martılarında nasiplenmesi ve geçişlerine engel olması her iki hayvanın yaşam mücadelesinin serüveni hikâyeyi daha da anlamlı kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.