HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının bayramını kutladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının Çarşema Sor adı ile bilinen bayramını yaptığı basın açıklaması ile kutladı.

Yaşam Yayın: 18 Nisan 2019 - Perşembe - Güncelleme: 18.04.2019 16:12:40
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

ÇARŞEMA SERÊ NÎSANÊ KUTLU OLSUN!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının Çarşema Sor adı ile bilinen bayramını yaptığı basın açıklaması ile kutladı. Êzidî halkının, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği, mutlak iyiliği temsil eden, kadim ve bir o kadar da anlamlı bir bayram olduğunu belirten Uca, açıklamasının devamında," Mezopotamya’da, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan, hem evrenin hem dünyanın maya tuttuğu gün. Dolasıyla doğanın bütün güzelliklerinin bir arada olduğu, yeniden doğuşun ve güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin yeşerdiği gündür. Mezopotamya’da kışın bittiği ve yaşam şartlarının doğa tarafından yaratılan imkânlarla kolaylaştığı, yaşama sıkı sıkıya sarılmaya başlanan ay olarak tanımlanan Nisan ayı "yılın gelini" olarak adlandırılır. Yıllardır inançlarından dolayı birçok kıyıma, zorunlu göçe ve son olarak IŞİD barbarlarının katliamına maruz kalan Êzidî halkı, iyiliğin sevginin ve güzelliğin bayrımı olan Çarşema Sor’u, IŞİD’in elinde çocuklar ve kadınların bulunmasından dolayı bu sene de buruk kutlamaktadır. Bu selefi barbarların yaptığı katliamın, soykırım olarak tanınması için 2018’deki bayram gününde verdiğimiz kanun teklifi de Meclis tarafından yanıtsız bırakılmıştır. Bundan beş sene önce yaşanan insanlık dışı, hiçbir dine ve değere sığmayan katliamın ardından Êzidî halkı, tekrar topraklarına dönmekte ve yeniden barışın iyiliğin ve güzelliğin hâkim olacağı bir yaşam inşa etmektedir.  Bu süreçte, ortak acılarımızı ve yaralarımızı saracak yegâne şey birlik ve beraberliktir. Bu bağlamda, din, dil, inanç özgürlüğü ve barış temelinde kurduğumuz ittifaklarımız da yaralarımızın dermanı olması için çok büyük bir öneme sahiptir. Ortadoğu’nun en kadim toplumlarından biri olan Êzidî toplumuna yaşatılan bu insanlık dışı fermanlara insanlığın sessiz kalmaması ve dayanışma çağrısında bulunuyor, IŞİD’in elinde halen esir olan Êzidî kadınların ve çocukların özgür günlere uyanmasını diliyorum.  Êzidî halkı başta olmak üzere; inançlarından, kültür ve dillerinden dolayı ötekileştirilen, zulme uğrayan tüm halklara eşit, özgür, barış dolu ve daha adil bir dünya dileğiyle, yeniden doğuşun simgesi olan Çarşema Serê Nîsanê Bayramı kutlu olsun" dedi.

 

                                                                                                                                        

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.