‘HASANKEYF KURTARILABİLİR’

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’na karşı Baro ve meslek odalarının sessiz kalmaması gerektiğini dile getiren yönetmen Ali Ergül, “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kurtarılabilir, kurtarılmalıdır.

Gündem Yayın: 16 Ekim 2018 - Salı - Güncelleme: 16.10.2018 15:58:17
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Yoksa hepimiz bunun sorumluluğu altında kalırız” dedi. 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te taşınma işlemleri devam ediyor. Bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi taşındı. Ardından tarihi Sultan Süleyman ve El-Rızk camii minarelerini de taşları tek tek sökülerek yeni yerine taşınıyor. Hasankeyf’i ‘Suyun Ölüm Tarihi’ ile anlatan yönetmen Ali Ergül, Hasankeyf için mücadelenin bitmediğini söyledi.

“SORUMLULUĞUN ALTINDA KALIRIZ”

Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin akıbeti hakkında baroların sessiz kaldığına dikkat çeken Ergül, Hasankeyf önünde sloganlar atmanın ve fotoğraflar çektirmenin kimseye bir faydasının olmadığına vurgu yaptı. Ergül, “Gidip orada fotoğraf verip kurumsal hesaplardan paylaşılma dönemi geçti. Hasankeyf ve Dicle Vadisi kurtarılabilir, kurtarılmalıdır. Yoksa hepimiz bunun sorumluluğu altında kalırız” dedi.

 “AÇIKLAMASI YOK”

Taşınan eserlerin taşınma sırasında ciddi zararlar gördüğünü dile getiren Ergül, Ilısu Barajını tahribat projesi olarak tanımlayarak, “Taşınma meselesinin iki boyutu var. Bunlardan birincisi eserin olduğu alandan koparılması, çalınması. Bir diğeri de zarar verilerek taşınmaları. Bu iki durumun da hukuksal hiçbir açıklaması yok” diyerek, Baroların sessizliğine dikkat çekti.

“NEHİRLE BİRLİKTE ÇEVRESİNDEKİ YAŞAM DA YOK EDİLECEK”

Hasankeyf’te yaşanan tahribatta rağmen Dicle Vadisi ile birlikte hala kurtarılabilir olduğuna dikkat çeken Ergül, “Bu nehri çok uzun yıllardır yok edilmeye çalışıyorlar. Ilısu Barajı ve HES projesi bu tahribatın sondan ikinci halkası. Eğer bu proje hayata geçerse Cizre Barajı ile nehir, içinde barındırdığı ekolojik yaşam ve hayat verdiği çevresiyle yok edilecek” ifadesinde bulundu.

“SÖZLEŞMELERİN HİÇBİRİNE UYULMUYOR”

Bugüne kadar Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni kurtarmak için binlerce insanın mücadele yürüttüğünü hatırlatan Ergül, yapılan her çalışmanın kıymetli olduğunu ve tarihsel olduğunu vurgulayarak, mücadelenin yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin ancak mücadele ile kurtarabileceğini kaydeden Ergül şöyle devam etti: “Baroların ve meslek odalarının artık görevlerini yapmaları gerekiyor. Bizim kazanma gücümüz var. Çünkü Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler var. Bu projede, sözleşmelerin hiç birine uyulmuyor. Biz geri çekildikçe dinamitlerle tarihi alan yok ediliyor. Hasankeyf ve Dicle Vadisi kurtarılabilir, kurtarılmalıdır. Yoksa bunun sorumluluğu altında kalırız hepimiz. Yeni Hasankeyf denilen bölge tarihi bir alan. Buradan çıkan tarihi eserler hasıraltı edildi.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.