FISTIKTA FİYAT ARTTI, VERİM DÜŞTÜ

Batman ve bölgesinde giderek yaygınlaşan, kentin ekonomisine katkı sağlayan ve 'yeşil altın' olarak bilinen fıstıkta ilkbaharda etkili olan yağış ve dolu nedeniyle verimde düşüş yaşandı.

Yaşam Yayın: 27 Eylül 2022 - Salı - Güncelleme: 27.09.2022 11:28:11
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

“OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI VERİMİ DÜŞÜRDÜ”

Batman yöresinin ilk fıstık ekicilerinden tarım ve besicilikle uğraşan iş insanı Nayif Süleymanoğlu 45 yıldan bu yana fıstık ekimini yaptığını belirtti. Süleymanoğlu, bahar ayında yaşanan dolu ve aşırı soğuklardan etkilenen fıstık veriminde yüzde 60 oranında düşüşün yaşandığını belirtti. Süleymanoğlu, ''Batman ve bölgesinde gittikçe yaygınlaşan ve kentin ekonomisine büyük katkısı olan fıstık üreticilerimizin de adeta umut kapısı haline gelmiş durumda. Batman'da son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ile ilkbaharda yaşanan soğuk havalar sonucu fıstık rekoltesinde büyük düşüşler yaşandı. Geçen yıl 45 dönümlük alanda 9 ton ürün toplarken bu yıl aldığımız ürün sadece 2 buçuk ton civarında, bölge çiftçilerimizin fıstık konusunda daha çok bilgiye ihtiyaçları var. Özellikle budama ve sulama çok önemli noktalar. Bölgemizde hala bir çok kişi fıstığın suya ihtiyacının olmadığını söylemekte. Yetkililerin bu konuda bilgilendirmede bulunmaları kaçınılmaz'' dedi.

 

“BATMAN FISTIĞI TERCİH EDİLİYOR”

Fıstık hasadının tamamlamak üzere olduğunu belirten Nayif Süleymanoğlu, ilkbahardaki çiçek mevsiminde etkili olan yağışlardan dolayı incir ve üzümde de verimin önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Süleymanoğlu, "Bu yıl da iyi bir beklentimiz vardı, ancak ilkbaharda yaşanan olumsuz hava koşulları dolayısıyla verimin yüzde 60 civarına geriledi. Bazı bölgelerde verim maalesef beklentinin çok altında" dedi. "İri tanesi ve doyumluk tadıyla bugün Türkiye'nin her yerinde Batman fıstığı tercih ediliyor" ifadesini kullanan Süleymanoğlu , yeni teknikler kullanarak hem kaliteyi, hem de üretimi artırmaya çalıştıklarını dile getirdi. Çiftçi Naif Süleymanoğlu, 50 dönümlük fıstık bahçesinde üretim yaptığını ve ailenin geçiminin bu bahçelerden sağlandığını dile getirdi. Süleymanoğlu, “Bu sene yaşanan hava koşulları nedeniyle verimin azaldı ama fiyatın yüksek olması çiftçiyi sevindirdi. Geçen sene 50 dönümlük araziden 400 ağaçtan 9 ton hasat elde edilirken, bu sene verim 2.5 tona düştü. Fıstığın kilogramı 170 TL’den olması bir nebze bizleri sevindirdi” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.