Emekli olmak isteyenlere kredi imkanı

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank arasında imzalanan protokol kapsamında borçlanarak emekli olmak isteyenlere kredi sağlanacak.

Yaşam Yayın: 06 Ocak 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 06.01.2021 22:51:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaettin Ökten, 17 Kasım 2020'de yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile SGK alacakları için de yapılandırma imkânı getirildiğini hatırlattı. Yapılandırma kapsamının oldukça geniş tutularak, 2020 Ağustos ayı ve öncesine ait neredeyse tüm alacakların yapılandırma kapsamına alındığını belirten Ökten, ayrıca yapılandırma son başvuru tarihinin 1 Şubat'a, ilk taksitin son ödeme tarihinin ise 31 Mart'a ertelediğini anımsattı. 36 aya kadar ödeme süresi, peşin ödeme avantajı, kredi kartıyla ödeme ve elektronik ortamda başvuru imkânı gibi yollarla işverenlere ve sigortalılara tüm kolaylıkların sunulduğunu vurgulayan Ökten, şunları kaydetti; “Yapılandırma ile gecikme cezası ve gecikme zammı ile faizlerin silinmesi, borçlar Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyatlar endeksi) ile güncellenmesi, peşin ödemede hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90'ının silinmesi, 2 taksit ile ödemede ise Yİ-ÜFE’nin yüzde 50'sinin silinmesi gibi çeşitli avantajlar sunulmaktadır. Bu kapsamda birikmiş prim borçlarının yapılandırılmasının yanı sıra 4b, yani eski tabirle Bağ-Kurlu sigortalılarımıza daha önce prim ödenmediği için durdurulan sürelerini ihya imkânı verilmiştir. İhyanın sağladığı avantajı bir örnekle açıklayacak olursak 1 Ocak 2009-31 Aralık 2010 tarihleri arasındaki sigortalılık süresi durdurulan sigortalının bu süreyi ihya edebilmek için ödeyeceği prim tutan 2020 yılı rakamlarına göre 24 bin lira iken, yapılandırmaya başvurulursa 24 bin lira yerine yaklaşık 9 bin lira ödenecek. Yani yüzde 63 oranında indirim söz konusu olacaktır.” Bu kapsamda Ziraat, Halk ve Vakıf Bankası ile iş birliği protokolü imzalandığı belirten Ökten, “Protokolle yapılandırma borcunun ödenmesi halinde aylık bağlanabilecek sigortalılarımıza, herhangi bir ödeme güçlüğü çekmeden, banka kredisiyle emeklilik imkânı sunulacaktır. Sigortalarımız, yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son gününe, yani 31 Mart'a kadar aylık 1,60 faiz oranı ve 36 ay vadeyle kredi kullanabileceklerdir” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.