‘ECZACILARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KALMADI’

Gündem Yayın: 29 Haziran 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 29.06.2022 21:07:43
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odası yönetimi, eşzamanlı bir basın açıklaması yaparak ekonomik şartların ağırlığı ve ilaç zamları yüzünden gerekirse Türkiye çapında kapanmaya gidebileceklerini belirtti.

“MALİYETLER ÇOK ARTTI"

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklı olarak bütün sektörlerde olduğu gibi eczacılık sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Batman-Siirt ve Muş Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, eczacıların artık mevcut ekonomik koşullarda sürdürülebilirliğinin kalmadığını kaydetti. Türkiye'de olan her iki eczaneden birinin batma ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Başkan Bayhan, “Maliyetler şu anda çok arttı. Zaten şuan bizi en çok zorlayan 2009 yılında çıkan ilaç fiyat kararnamesidir. 2009 Yılından bu yana 13 yıldır hiç bir şekilde bu ilaç fiyat kararnamesi değiştirilmiyor. İlaca gelen her zam eczacıların aleyhinedir. İlaçlar zam aldıkça eczacıların kar marjı düşmektedir” dedi.

“İLAÇLARA YÜZDE 20 ZAM GELECEK”

Son 3 yıldır ilaçlara ciddi oranda zam geldiğini kaydeden Bayhan, “10 gün içerisinde ilaçlara yüzde 20'yi aşkın bir zam gelecek. Bu zamla birlikte eczacıların artık bu mevcut masrafları karşılama ihtimalleri maalesef kalmamıştır. Onun için ya biran önce yaramıza merhem basılacak ya da kangren olan bir ayağımız kesilecek. Bundan dolayı da bizim bir eylem etkinliğine girmemiz gerekecek ve bu eylem etkinliğimiz kademeli bir şekilde olacak. Eğer amacımıza ulaşmaz isek ülke genelinde tüm eczanelerimizi aynı anda kapattıracağız” dedi.

“SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Başkan Bayhan, toplantıda eczacılık mesleğinin gündemindeki konuların ele alındığını kaydetti. Başkan Bayhan, “Eczacılık mesleği, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altındadır. Bu tehdidin ana sebebi, 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü bir türlü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. 13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Türk Eczacıları Birliği bu konuda diyalog kanallarını sonuna kadar kullanmıştır. Türk Eczacıları Birliğinin, sorunun çözümü için yaptığı sayısız girişim ve uyarı göz ardı edilmiş, her türlü yapıcı öneri görmezden gelinmiştir. Mesleğin sorunlarını çözme gayretinin gösterilmesi bir yana, içinde bulunduğumuz krizin derinleşmesine her geçen gün seyirci kalınmıştır.  Ne yazık ki 44 bini aşkın eczacının ve eczacılık mesleğinin sorunları görmezden gelinmiş, adeta yok sayılmıştır” diye konuştu.

“EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLECEK”

Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları artık daha sık periyotlarla yaşanır hale geldiğini kaydeden Bayhan, “Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır. Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır.  Eczacılar olarak birlikte eylemsel tavır gösterme kararımız; mesleğe başlarken ettiğimiz yeminin gereğidir. Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz kalmamıştır. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.