ASTIMLI HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Astım tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavide ilaçları düzenli kullanmak kadar, hastalığı tetikleyen madde ve alışkanlıklardan da uzak durmak son derece önemlidir.

Sağlık Yayın: 08 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 08.01.2020 16:14:12
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Astımlı hastalar bulundukları ve çalıştıkları ortamlara da dikkat etmelidir.

Öncelikle sigara kullanan astımlı bir hastanın sigarayı bırakması, sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekir. Aynı zamanda son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan nargile ve elektronik sigaradan da uzak durulmalıdır.

Bayan hastalarımızda bölgemizde sıklıkla karşılaştığımız tandır dumanı maruziyeti de hem hastalığın oluşumunda hem de ilerlemesinde önemli rol oynamaktadır. Hastalarımızın tandır dumanından da uzak durması gerekmektedir.

Temizlik maddeleri (deterjan, tuz ruhu, çamaşır suyu vb.) dikkatli ve mümkün oldukça az kullanmalı, kullanılan ortamlarda bulunmamaya çalışmalıdır.

Kozmetik ürünler hem hastalığın gelişmesine hem de ilerlemesine yol açmaktadır. Parfüm, deodorant, makyaj ürünleri vb. dikkatli kullanmalı, ağır ve keskin kokulardan uzak durmalıdır.

Beslenmede özellikle organik ve doğal ürünler tercih edilmeli, hazır gıdalardan fast food ve ambalajlı ürünlerden de uzak durmalı. Özellikle çocuk hastalarımızın ambalajlı katkı ürünlerinden uzak durmaları hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Haftada en az bir gün balık tüketilmelidir.

Astımlı hastalar spor yapabilir. Spor yapılan yerin temiz, rutubet ve tozlu ortam olamamasına dikkat edilmeli ve ağır sporlardan kaçınılmalıdır.

Yine bölgemizde sıklıkla gördüğümüz tekstil işçiliğine bağlı mesleki astım vakaları görülmektedir. Tekstil işçilerinin de çalıştıkları ortamda maruziyete dikkat etmeleri, gereğinde maske kullanmaları önerilir…

Sağlıcakla kalın…

 

                                                                                         Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ARPAĞ

                                                                                         Göğüs Hastalıkları Uzmanı

                                                                                      Batman Medicalpark Hastanesi

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.