‘Asıl gündemimiz ekonomi olmalı’

Siyasilerin kısır çekişmeleri bırakıp asıl sorun olan ekonomiye dönmesi gerektiğini belirten Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, hükümetin bu konuda acil tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Gündem Yayın: 16 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 16.05.2019 15:41:04
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Siyasilerin kısır çekişmeleri bırakıp asıl sorun olan ekonomiye dönmesi gerektiğini belirten Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, hükümetin bu konuda acil tedbirler alması gerektiğini söyledi. Haftalardır ülkenin baş gündem maddesi olan İstanbul seçimleri, Türkiye’nin asıl gündemi olması gereken ekonomik sıkıntıları ikinci plana itti. Duruma tepki gösteren Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, Türkiye ekonomisinin her geçen gün zayıfladığını, parasının değer kaybettiğini belirterek, siyasilerin asıl gündem olan ekonomik sorunları çözmeye odaklanması gerektiğini vurguladı. Kısır çekişmeleri bir tarafa bırakıp asıl gündem olan ekonomik gündeme dönülmesi gerektiğini aktaran Ortaç, hükümetin bu konuda mutlaka acil tedbirler alması, gündemi buna göre belirlemesi gerektiğini kaydetti. Ortaç, dıştan kaynaklı etkenleri en aza indirecek politikaların üretilmesi gerektiğini ifade ederek, daha fazla üretim ve imalatın, daha az dışa bağımlılık olduğunu söyledi.

“SEÇİMLE YATIP SEÇİMLE KALKAR OLDUK”

İstanbul seçimlerinden bu yana siyasilerin kullandığı dilin çok da sağlıklı bir dil olmadığını belirten Ortaç, “Son bir buçuk ay gibi bir süredir ülke olarak İstanbul seçimlerine kilitlendik. Tabiri caizse İstanbul seçimleriyle yatıp İstanbul seçimleriyle kalkar olduk. Tabi insanlarımızın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu da göz önünde bulundurduğumuz zaman bu çok sağlıklı bir durum değil. Topluma örnek olmaları gereken siyasilerin bu süreçte ayrıştırıcı, ötekileştirici ve kavgacı bir dil kullanmaları da bu işin üstüne tuz, biber ekmişti. 2019’un başından bu yana 4 aylık süreç zarfında döviz kurlarında yaklaşık olarak yüzde 15 oranında paramızın değer kaybettiğini görüyoruz. 2018 yılında yüzde 39 oranında bir döviz karşılığındaki paramızın erimesi yanında 2019’un da ilk 4 ayında yüzde 15’lik bir değer kaybı kabul edilebilir, sürdürülebilir bir durum değildir. Özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler baz alındığı zaman bu konuda açık arayla lider durumdayız. Brezilya, Arjantin, Güney Kore ve diğer ülkelere baktığımız zaman onlardaki döviz kaybı 2019’un 4 aylık sürecinde 0,6-yüzde bir bile değilken, biz de yüzde 15 olması izah edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.