Altın sikkeler, Müze’de kayboldu

Batman Cumhuriyet Savcılığı’nın, 2017 yılında tarihi eser kaçakçılarından ele geçirdiği 20’ye yakın Roma ve İslam dönemine ait altın sikkelerin Batman İl Kültür Müdürlüğü’ne bağlı Batman Müzesi’nde kaybolduğu iddia edildi.

Gündem Yayın: 22 Haziran 2021 - Salı - Güncelleme: 22.06.2021 12:16:06
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile yaklaşık 4 yıl önce tarihi eser kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonda Roma ve İslam dönemlerinde ait 20'ye yakın altın sikke ele geçirildi. Ele geçirilen altın sikkeler Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Batman Müzesi’ne teslim edildi. Son yapılan denetimde, piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 20'ye yakın altın sikkenin Batman Müzesi’nde kaybolduğu iddia edildi.  İhbar üzerine Batman İl Kültür Müdürlüğü’ne gelen Bakanlık müfettişleri müdürler ve tüm personelin ifadesini aldı. İddialara göre, sayımların yapılmadığı Müzede İl Müdürü ve Müze personelinin ihmali söz konusu olduğu kaydedildi. Batman Müzesi’nde kaybolan altın sikkeler ile ilgili olayın Bakanlık müfettişlerinin hazırlayacağı rapor sonrası netlik kazanacağı ifade edildi. Batman Valiliği’nden müzede kayıp olduğu iddia edilen altın sikkelere ilişkin yapılan açıklamada, "16 adet altın sikkenin yerinde olmadığı tespit edilerek, mevzuat doğrultusunda gerekli işlemlerin tesis edilebilmesi için müze uzmanlarınca 30 Nisan 2021'de tutanak tutularak konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na intikal ettirilmiştir" denildi. 

Batman Valiliği, Batman Müzesi’nden kayıp olduğu iddia edilen altın sikkelere ilişkin açıklama yaptı. Valilik’ten yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında 'Batman Müzesinde 16 parça tarihi eser kayboldu' şeklinde yapılan haber ve paylaşımlar üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur. 22 Ağustos 2017 tarihinde Batman İl Emniyet Müdürlüğü KOM şube tarafından yapılan operasyon kapsamında ele geçen 31 adet obje ilimiz Müze Müdürlüğü’ne ekspertiz raporu hazırlanması amacıyla teslim edilmiştir. Bu kapsamda 11 Eylül 2017 tarihinde ilimiz Müze Müdürlüğü tarafından ekspertiz raporu hazırlanmış olup getirilen objelerden 30 adedi (16 altın sikke, 9 gümüş sikke 2 figürün, 1 kandil, 1 ayna ve 1  hayvan heykelciği) 2863 sayılı kanun kapsamında eser olarak, 1 adet obje ise (kanatlı aplike) kapsam dışı değerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi verilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün yazılı talimatları doğrultusunda ülkemiz genelinde Müze Müdürlüğü yediemin depolarının kontrol edilerek, gerek kültür varlıklarının gereğinden uzun süre depolarda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekse dava-eser bağlamının yitirilmemesi ve depolardaki yoğunluğun azaltılması açısından müzeye intikal ettirilen ve yediemin olarak depoda adli olaylarla bekleyen kültür varlığı ve objelerin soruşturma dava durumlarının incelenmesi, bunlardan, davası bitip müzeye teslimine karar verilenlerin kayıt işlemlerinin ivedilikle tamamlanması işlemleri için 29 Nisan 2021 tarihinde yapılan dosya incelemesi esnasında söz konusu 16 adet altın sikkenin yerinde olmadığı tespit edilerek, mevzuat doğrultusunda gerekli işlemlerin tesis edilebilmesi için müze uzmanlarınca 30 Nisan 2021 tarihinde tutanak tutularak konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na intikal ettirilmiştir. Konu ile ilgili soruşturma Bakanlık müfettişlerince çok yönlü olarak yürütülmekte olup, gelişmeler ayrıca paylaşılacaktır" denildi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.