Alerji belirtileri ve tedavi yolları nelerdir?

Sağlık Yayın: 14 Ocak 2020 - Salı - Güncelleme: 14.01.2020 21:14:49
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Bağışıklık sistemi, vücudu yabancı ve zararlı maddelere ya da hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir. İmmün sistem adı da verilen bağışıklık sistemi sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlanır, beden sağlığı korunur. Bağışıklık sistemi ile vücuda giren yabancı maddelerin vereceği zararlara karşı birtakım tepkiler vererek vücut kendini koruma altına alır. Bağışıklık sisteminin gösterdiği bu tepkilerin genel adı “alerji” olarak adlandırılır. Alerjiler bir nevi erken uyarı sistemi gibi çalışır. Bazı kişilerin vücutlarında ise savunma sistemleri ileri derecede bir reaksiyonla kendini gösterir. Reaksiyona yani alerjiye neden olan maddelere ise alerjen denir. Birçok gıda maddesi ya da nesne alerjiye neden olabilir. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

                                                                      ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerji kalıtsal bir durumdur, yani anne ya da babada görülen alerji rahatsızlığı çocuklarda da kendini gösterir. Her ikisinde birden bu rahatsızlığın olması çocuklarda görülme oranını daha çok artırmaktadır. Alerjisi olan kişiler birtakım belirtiler ile bunun farkına varabiliyorlar. Vücutta alerjik bir durum meydana geldiğinde bazı belirtiler meydana geliyor. Bu belirtiler; halsizlik, yorgunluk, zihin bulanıklığı, kilo alamama, vitamin eksiklikleri, unutkanlık, hapşırma, gözlerin sulanması, burun etlerinin şişmesi, burun akıntısı, kaşıntı, kızarıklık, ciltte kabarıklık ve deri döküntüleri olarak sayılabilir. Bu belirtiler çoğu zaman hafif olarak atlatılsa da bir kısmı ağır sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Ancak belirtiler ağır da olsa, hafif de olsa insan hayatını olumsuz şekilde etkilediği bir gerçek. Çoğu insan bu belirtileri kendinde görse bile alerjik bir rahatsızlık olabileceğini fark edemeyebiliyor. Çünkü kısa sürede geçen belirtilerde bunun anlaşılması pek mümkün olmayabilir. Ancak sonuç olarak alerji belirtilerini yaşayan kişilerin yaşamları bir şekilde olumsuz etkilenebiliyor. Özellikle, bu belirtilerin uzun sürmesi yaşam kalitelerini de düşüren önemli sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bu durumda kişi en kısa sürede bir doktora başvurmalı ve tedavi olmalıdır.

                                                                                  Uzm. Dr. M. Fadıl EDEBALI

                                                                                               İç Hastalıkları

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.