AİHM, Hasankeyf şikayet başvurusunu reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ilısu Barajı nedeniyle bir çok tarihi eserle birlikte sular altında kalacak Hasankeyf için yapılan şikayet başvurusunu reddetti.

Gündem Yayın: 21 Şubat 2019 - Perşembe - Güncelleme: 21.02.2019 17:36:38
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde birçok tarihi eser yeni yerleşim alanına taşınırken bazı eserler ise Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak. Kültürel mirasın yok edildiği iddiasıyla konuyu Şubat 2006'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Oluş Arık, Prof. Dr. Metin Ahunbay, Özcan Yüksek ve avukat Murat Cano’nun şikayeti karara bağlandı. Euronews'in haberine göre, başvuru sahipleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddesinin, eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün ikinci maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetinde bulunarak, baraj inşaatının durdurulmasını talep etmişti. Ayrıca, Hasankeyf’te bulunan tarihi unsurların parça parça, taşınarak başka bir alanda bir araya getirilmesinin bir yarar sağlamayacağı, tarih ve kültürel mirasın zarar görmesi dışında çevre açısından da büyük olumsuzluklar yaşanacağı şikayetinde bulunmuştu. Şikayetleri dün değerlendiren AİHM, başvurucuların şikayet başvurusunu reddetti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.