200 Yerleşim yeri sular altında kalacak

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi nedeniyle Batman’ın 12 bin yıllık geçmişi bulunan tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte birçok yerleşim yerinin sular altında kalmasına az bir süre kaldı.

Gündem Yayın: 18 Nisan 2019 - Perşembe - Güncelleme: 18.04.2019 15:40:23
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi nedeniyle Batman’ın 12 bin yıllık geçmişi bulunan tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte birçok yerleşim yerinin sular altında kalmasına az bir süre kaldı.  Konu Siirt İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündemine geldi. Toplantıya katılan Vali Ali Fuat Atik’in, 10 Haziran 2019 tarihi itibariyle Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlanacağını açıklayarak, bu nedenle baraj havzasında kalan yerleşim yerlerinin boşaltılması için gerekli önlemlerin alınmasını istediği öğrenildi. Baraj kapakları Mardin’in Dargeçit ilçesinde inşa edilen Ilısu Barajı’nın su biriktirme havzası Batman, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır illeri sınırları içerisinde yer alıyor. Barajda su tutma işlemine başlanması ile birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte toplam 199 köy ve mahalle sular altında kalacak. Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin daha önce hazırladığı raporda, bu yerleşim yerleri ile birlikte bölgede yer alan 250’ye yakın höyük, 5 binden fazla mağara, tarihi camiler, minareler, kilise kalıntıları, sahabe kabirleri, türbeler ve tarihi köprüler gibi eşsiz pek çok eser ve değer yine sular altında kalacak. Batman ve ilçelerinde sular altına kalacak olan yerler şöyle: Hasankeyf ilçesi ile Yolüstü Mağaralı, Atlıhan, Çardaklı, Karağıl, Üçyol, Saklı, Koyunlu, Palamut köyleri.  Batman merkeze bağlı köyler: Yeniköy, Balpınar, Zor, Segırkan, Şeyhçoban, Soğuksu, Çayüstü, Serkani. Beşiri ilçesine bağlı köyler: Tepecik, Işıkveren, Yeşilova, Pompalı, Çakıllı, Yakacık, Yazıhan, Kıyımlı, Yağlıca, Çimenli. Gercüş ilçesine bağlı köyler: Kantar, Delasor, Otlu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.