Ekmen, “Yargısal süreçler siyasi iklimi etkileyebilir”

Ekmen, “Yargısal süreçler siyasi iklimi etkileyebilir”

Yaşam Yayın: 08 Temmuz 2025 - Salı - Güncelleme: 08.07.2025 20:00:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Meclis gündeminde yer alan ve televizyon programlarında değerlendirdiği yeni komisyon çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda atılacak adımların kritik olduğunu belirten Ekmen, Meclis’te kurulması planlanan komisyonun ülkenin normalleşmesi için tarihi bir fırsat sunabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi parti grup başkanvekillerine yaptığı daveti hatırlatan Ekmen, kurulması planlanan komisyonun ilk çerçevesinin kamuoyundaki beklentileri büyük oranda karşıladığını söyledi. Ekmen, “Bütün siyasi partilerin temsil edilmesi, komisyonun mümkünse yasayla kurulması ve nitelikli çoğunlukla karar alınabilmesi gibi talepler önemli ölçüde karşılanıyor. Kanun yerine Başkanlık Kararı ile kurulacak olması çok sorun olmayacak” dedi. Gelinen aşamada, kanunla kurulan bir komisyon yerine daha esnek ve geçmişteki ‘Uzlaşma Komisyonları’na benzeyen bir yapının gündeme geleceğini belirten Ekmen, temel ilkelerin Meclis Başkanlığı tarafından belirleneceğini kaydetti.

Komisyonun tüm siyasi partilerin katılımıyla şekillenmesi gerektiğinin altını çizen Ekmen, “Bu konuda partilere davetler yapılabilir. Ancak CHP’ye yönelik yürütülen yargısal işlemler, bu süreci sekteye uğratabilir. CHP, dosyaları ayırarak komisyona destek vereceğini ifade etse de süregelen gözaltı ve tutuklamalar, partide bu başlıklara yönelik bir mesafe oluşturabilir” diye konuştu. Komisyonun yaz döneminde de çalışmalarına devam edebileceğine işaret eden Ekmen, bu yapının yalnızca yasal düzenlemeler için değil, aynı zamanda vatandaşla temas eden, akademi ve sivil toplumla Meclis arasında köprü görevi gören bir istişare zemini olması gerektiğini söyledi. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Ekmen, “Bu komisyonun kurulması, uzun süredir dile getirilen şeffaflık, siyasetsizlik ve siyasi partilerin sürece dâhil olması gibi temel başlıklar açısından son derece değerli bir gelişme olacaktır” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.